Cijeli život nešto moramo, od jesti kad nismo gladni u djetinjstvu, do posla koji je „siguran“ ali ga ne volimo raditi. Bezbroj je obaveza kojima ne vidimo svrhu, ugađanja ljudima koji su nam antipatični i slično, razboli se čovjek od toga.
Prođe život u ugađanju drugima i strahu od toga što će drugi misliti i reći. Pa nek misle, je li tako i neka kažu, ionako govore što žele.
Postavlja se pitanje što se zapravo mora u životu?
Ja mislim da se mora roditi, ako ste mama znate da morate roditi jer beba ne može drugačije van, mora se i umrijeti, bez obzira na zagrobne živote. Mora se otići i na wc, pokušajte to odgoditi kada imate proljev, pa ćete vidjeti da sam apsolutno u pravu, mora se i piti, a i jesti, barem ponekad, disati moramo, moramo i spavati, moramo i razmišljati. Eto, to je ono što ja znam da moramo, vjerujem da vi imate još ponešto za dodati ili oduzeti, pa se slobodno nadovežite.
I zašto onda radimo toliko stvari koje ne želimo? Zato što MISLIMO da moramo. S obzirom na to da moramo misliti, onda mi mislimo da moramo raditi gotovo sve što netko želi od nas, a zapravo ne moramo.
Moramo vrijedi do onog trenutka dok ne počnemo razmišljati što želimo i što možemo. Prvo pravo razmišljanje o tome kreće u pubertetu i okolina to doživljava pobunom, a zapravo mi se u tim trenutcima uključujemo u druge kolosijeke i razmatramo i druge mogućnosti u životu.
Ako nam tada odrežu krila, u tih par godina puberteta, onda se vraćamo opet u stanje moranja i ispunjavanja tuđih želja. To uglavnom radimo da nas ostave na miru i da možemo koliko toliko preživjeti.
Ok, a da li živimo? Ne, baš. Teško je živjeti ako stalno preživljavamo. Život bi trebao biti radost i punina, a ne stalna borba za opstanak.
I sada se postavlja pitanje, kako živjeti?
Ovo je jedan od odgovora: Vratite se ponovno u razmišljanja što uistinu volite, što vas veseli? Što želite, kakav život želite?
Kako se želite osjećati u tom životu?
To su neka od pitanja koja pomažu da se pokrenemo, a postoji i jedna mala vježba na tu temu. Zatvorite oči i zamislite svoj idealan život, sa što više detalja, uzmite si vremena i dajte mašti na volju. Pokušajte osjetiti te stvari i situacije, onako baš maštajte kao kad ste bili djeca s puno detalja. Nakon određenog vremena se zapitajte što me sprječava da to imam. Pojavit će se misli, sumnje i situacije koje vam gase tu maštariju. Nemojte ih odbacivati, promotrite ih i zapišite ako je potrebno. Tu je ključ rješenja, jer sve što vas smeta u toj slici, zapravo vas blokira i u životu. Npr. Možda želite veliku kuću i zamišljate ju, ali kada ju zamislite bojite se da bi vaša obitelj i rodbina mogla doći i uzeti vam stvari ili vas tražiti novac. To je prepreka, to je taj strah koji vas koči, i na tom strahu treba poraditi. Zapišite ga, uskoro ću pisati o tome i dati vam par uputa kako da to sami počnete rješavati ili odmah potražite knjige, terapeute i tečajeve da se toga riješite. Mnogi moji klijenti i polaznici su to uspješno riješili kroz par savjetovanja i radionica. Sve se može kada znamo što želimo, zato se usudite željeti.
Vaše želje će vam pokazati zašto nešto ne možete, što to sve mislite da morate i na kraju, dat će vam snage da prestanete raditi ono što mislite da morate i kažete na glas NEĆU!
Toliko od mene za danas.
S ljubavlju, Adela.

X